Varhaiset oireet

Parkinsonin tauti on neurologinen ja usein hitaasti itsensä paljastava tauti, joka monilla voi oireilla jo vuosia ennen taudin toteamista. Toistaiseksi Parkinsonin tautiin ei ole parannusta saatavilla, mutta oikealla lääkityksellä taudin kulkua ja etenemistä voidaan hidastaa ja hallita. Sairauteen liittyy muutamia varhaisia oireita, jotka saattavat kieliä siitä että sairastat Parkinsonin tautia. Monet oireista ovat tavallisia myös muissa sairauksissa eikä se, että liikuminen ja vaikkapa kävely tutulla tavalla ja tutuissa converse lenkkareissa enää tunnu samalta tai on vaikeaa, tarkoita automaattisesti sitä että sairastat juuri Parkinsonia. On hyvä kuitenkin katsoa alkuvaiheen oireet läpi ja mietti, jos lääkärissä käynti olisi paikallaan.

Taudin toteaminen ei ole yksinkertaista, sillä sen toteamiseen tarvitaan ammattitaitoista lääkäriä ja monia erilaisia kokeita. Jos kuitenkin huomaat itsellä tai läheisellä useampia alla mainittuja oireita, kannattaa ehdottomasti tarkistuttamassa tilanne lääkärillä, ettei kyse ole joko Parkinsonin taudista tai jostakin muusta.

Alkuvaiheen oireisiin kuuluvat tavallisesti:

1. Tärinä ja vapina.

Alkuvaiheessa tärinä ja vapina voivat olla hyvin lieviä ja paikallisia, kuten sormien tai kasvojen ohimenevää vapina. Tämä on yksi Parkinsonin taudin yleisimpiä alun oireita. Jos vapina ei johdu jostakin muusta syystä, kuten vaikka lääkityksestä tai rasituksesta, se voi olla oire jostakin muusta.

2. Hajuaistin menetys.

Yksi Parkinsonin taudin alkuvaiheen oire on hajuaistin heikentyminen. Jos siis huomaat, ettet haista enää hajuja samalla tavalla kuin ennen, eikä se johdu esimerkiksi flunssasta aiheutuneesta tukkoisuudesta, kannattaa ehdottomasti selvittää mistä tämä johtuu.

3. Liikkumisen vaikeutuminen.

Yleisimpiä Parkinsonin taudin oireita ovat ongelmat liikkumisessa. Jos liikkuminen, kuten kävely tai liikunta on hankalaa ja tunnet olosi kankeaksi ja jäykäksi ilman mitään järkevää syytä, eikä se tunnu menevän ohi liikkumalla, voi kyseessä olla oire alkavasta Parkinsonin taudista. Tämä on myös yksi oireista, jonka havaitsee myös ulkopuolinen, sillä liikkuminen myös näyttää kankealta ja vaikealta.

4. Uniongelmat.

Huono unenlaatu, sätkiminen ja äkilliset liikkeet nukkuessa saattavat olla yksi alkuvaiheen oireista. Tämänkin huomaa herkemmin vieressä nukkuja kuin välttämättä nukkuja itse.

5. Ummetus.

Ummetus on yleinen oire monessa sairaudessa, sekä silloin tällöin myös täysin normaalia monestakin syystä. Siitä huolimatta jatkuva ummetus ilman syytä voi olla myös Parkinsonin taudin yksi oire.

6. Huimaus.

Jatkuva huimaus voi olla oire monestakin asiasta ja se on myös normaalia esimerkiksi nopeasti ylös noustessa, mutta jatkuvana sekin on yksi taudin oireista ja sen syy onkin hyvä selvittää lääkärissä.

7. Huono ryhti.

Jos ryhtisi on yhtäkkiä huonontunut ja kuljet selkä kyyryssä, voi tämä olla yksi Parkinsonin taudin oire. Muutokset ryhdissä ja kulkemisessa huomaa yleensä läheinen ennen kuin itse osaa asiaan kiinnittää huomiota.

Yllä siis osa oireista joita saattaa liittyä Parkinsonin tautiin varhaisessa vaiheessa. Oireet ovat salakavalia ja niitä ei ehkä huomaa edes vuosien kuluessa, sillä ne etenevät hitaasti eivätkä muutokset tautia sairastavan henkilön kunnossa ole välttämättä kovin radikaaleja. Jos sinulta löytyy useampi listan oire, voi olla järkevä tarkistuttaa lääkärissä olisiko kyse jostakin muustakin kuin vuosien tuomasta muutoksesta. Useat yllä mainitut oireet ovat kuitenkin aivan normaaleja asioita, joita kohtaamme elämässä silloin tällöin syystä tai toisesta. Aivan ensin voit miettiä löytyykö niille jokin selitys ja mikäli ei löydy, ei lääkärissä käynnistä haittaakaan ole.