Liikunta Parkinsonia sairastavalle

Myös Parkinsonin tautia sairastavan potilaan pitäisi liikkua mielellään aktiivisesti sillä kaikenlainen liikunta on erittäin tärkeä toimintakyvyn ja yleiskunnon ylläpitäjä. Erityisen tärkeää liikkuminen on siis myös parkinsonpotilaalle. Sopivia liikuntanuotoja voi katsella myös vaikka videolta.

Säännöllinen kuntoliikkuminen sekä myös rentoutus- ja venytysharjoitukset on järkevää sisällyttää jokapäiväiseen elämään. Kaikki liikkuminen on tärkeää ja se kohottaa ja ylläpitää yleiskuntoa ja toimintakykyä. Onpa se sitten siivousta, kaupassa käyntiä tai vaikka voimistelua.

Taudin alkuvaiheessa monille riittää usein pelkkä voimistelu, myöhemmin voidaan lisätä oman voimistelu- ja venyttelyohjelman lisäksi vaikkapa fysioterapiaa. Fysioterapian avulla voidaan erittäin tehokkaasti lievittää lihasjäykkyyden aiheuttamia lihaskireyksiä ja lihaskipuja sekä myös parantaa ja helpottaa päivittäistoiminnoista selviytymistä.

Uiminen, allasvoimistelu ja sauvakävely ovat sopivaa liikuntaa Parkinson potilaalle. Lihasvoimien parantamiseksi ja ylläpitämiseksi sopivat hyvin keveät kuntosaliharjoitukset. Sopivan harjoitusohjelman laatimisessa on fysioterapeutista ja kuntosaliohjaajasta huomattavaa apua. Erilaiset keveät voimisteluryhmät ovat parkinsonpotilaalle erittäin suositeltavia liikuntamuotoja. Ryhmät kokoontuvat liikkumaan ja voimistelemaan yleensä säännöllisesti viikoittain.

Kotoa pois ja ulos lähteminen ja muiden ihmisten tapaaminen virkistää myös mieltä, mikä taas suoraan voi parantaa potilaan toimintakykyä. Myös monet Parkinson-kerhot järjestävät sopivaa voimistelua ja muuta liikunnallista ryhmätoimintaa.

Kokeilemalla löytää varmasti itselleen sopivat liikuntamuodot ja yleiskunnon kannalta sopiva liikkumisen määrä. Liiallisuuksiin ei kannata liikunnassa mennä, vaan levolle on myös jätettävä riittävästi aikaa.