Parkinsonin hoito yleisesti 1

Parkinsonin tautia sairastavan on syytä huomioida että joutuu syömään tautiin määrättyjä lääkkeitä koko lopun elämäänsä. Nykyaikaisilla lääkkeillä Parkinsonin tautia pystytäänkin hoitamaan hyvin ja vähentämään sen oireita. Hyvä ja säännöllinen lääkehoito onkin Parkinsonia sairastavan hoidon kulmakiviä.

Lääkehoidon ohella tarvitaan myöskin jatkuvaa fysioterapiaa. Fysioterapialla voidaan onnistuneesti ehkäistä ongelmia jotka aiheutuvat lihasjäykkyydestä ja tasapainohäiriöistä.

Parkinsonin taudista saattaa silti tulla niin paljon jokapäiväistä elämää hankaloittava ongelma että fysioterapiakaan ei lääkehoidon ohella riitä vaan joudutaan turvautumaan kodinhoitoapuun tai jopa muuttamaan hoitokotiin.

Tahattomia liikkeitä ja vaikeita tilanvaihteluita ja niiden oireita voidaan myös yrittää hoitaa neurokirurgisen hoidon avulla. Aivojen syvien osien sähköstimulaatio eli DBS-hoito ei tosin poista kokonaan oireita mutta se vähentää niitä ehkä merkittävästikin.

Parkinsonin tautia tutkitaan jatkuvasti ja tutkimusten avulla pyritään kehittämään uusia hoitokeinoja ja tehokkaampia uusia lääkkeitä. Kantasolututkimusta pidetään yhtenä lupaavimmista tutkimusten suunnista.

Myös hermokasvutekijöitä tutkitaan yhtenä mahdollisena hoitokeinona Parkinsonin tautiin. On tutkittu menetelmää jossa toimittamalla hermokasvutekijöitä aivoihin voitaisiin ehkäistä hermojen vaurioita ja ehkä myöskin palauttaa jo vaurioituneiden solujen toimintaa.

Kirurgisia hoitomuotoja voidaan myös käyttää ellei pelkällä lääkehoidolla saavuteta toivottuja tuloksia. Syväaivostimulaattorin asennusta käytetään myös nykyisin subtalamiskus-tumakkeisiin. Myös vatsanpeitteiden läpi on mahdollista laittaa letku ja annostella Levodopa suoraan ohutsuoleen.

Myös painoharjoittelulla voidaan auttaa Parkinsonin taudin potilaita. Sen on tutkittu vähentävän potilaiden vapinaa, jäykkyyttä ja liikkeiden hitauttaa. Myös venyttely ja tasapainoharjoitukset lievittävät tutkitusti sairauden oireita.

Parkinsonin taudin hoito voidaan nykyään aloittaa entistä aikaisemmin. Jopa heti kun varsinainen diagnoosi on saatu vahvistettua. Hoito siis voidaan aloittaa ennen kuin potilaalla varsinaiset Parkinsonin taudin oireet aiheuttavat merkittävää haittaa. Kyseessä on merkittävä muutos aiempaan tapaan aloittaa lääkinnällinen hoito.